logo fi en


KukkolankoskiKukkolankoski on Suomen suurin koski.

Paikka sijaitsee Kukkolan kylässä, perinteisessä maalaismaisemassa, 15 km Tornion kaupungista pohjoiseen sijaitsevan Kukkolankosken niskalla. Tornionjoki on Pohjois-Euroopan suurimpia vapaana virtaavia ja luonnonlohen ja siian kutujokia. Kukkolankoski on Tornionjoen helmi. Kaunista kulttuuri-ja luonnonympäristöä löytyy etenkin Kukkolankosken ympäristöstä.

Kukkolankoski on luonnonnähtävyys, jonka voimaa voi ihailla kaikkina vuodenaikoina. Keväästä syksyyn veden korkeus vaihtelee useita metrejä, talvellakaan koski ei kokonaan jäädy. Vaikka kohina on aina voimakas, se on luonnon hiljaisuutta, joka rentouttaa pysähtyjää. Kylässä puhutaan Tornionlaakson murretta, jota kylän ruotsalaisessa osassa, Tornionjoen länsirannalla kutsutaan mäenkieleksi.
KUkkolankoski5
Kukkolankoski4
Kukkolankoski3
KUkkolankoski 2
KukkolankoskiKalastusta kukkolankoskella

Kalastus Kukkolankoskella on elämys. Kaunis, kahden valtakunnan perinnemaisema ja kosken kohina ovat yhtä tärkeitä kuin saalis. Lohi tai hopeakylkinen siika saaliina on sitten se lopullinen täyttymys. Soutaen tapahtuva vetouistelu on alueen perinteisin kalastusmuoto, mutta rannalta kalastamiseen löytyy hyviä paikkoja koskien varsilta.

Lippoaminen

Siian lippous alkaa heti jäidenlähdön jälkeen toukokuussa. Runsaita siikasaaliita saadaan normaalisti heinäkuun alkupuolelta syyskuun puoliväliin, jolloin rauhoitusaika alkaa. Lippouskalastus on pysynyt lähes samanlaisena tuhat vuotta. Siika nostetaan kosken pohjakuopista ja kivien kosteista lipoilla, joissa on yli kuusimetrinen varsi. Siika levähtää kosken kuopissa ja kivien kosteissa noustessaan ylös jokea kutemaan.

Made in Kukkolankoski

Syksyisin koskesta pyydetään merroilla mystisiä nahkiaisia ja talvella mateita. Mademerrat poikkeavat rakenteeltaan nahkiaismerroista.